Dil İkonları
ENSQ
Themeluesi
Kurucu

I lindur në Ankara në vitin 1901, ai i kreu studimet në Shkollën e Mesme të Ankarasë. E nisi jetën e tij të biznesit në vitin 1917.

Në vitin 1926, ai mori përsipër firmën e të jatit dhe e regjistroi atë me emrin "Koçzade Ahmet Vehbi" në Dhomën e Tregtisë së Ankarasë. Ndërsa merrej me tregti nga njëra anë, ai u bë gjithashtu përfaqësuesi i kompanive të huaja si Ford dhe Standard Oil në Turqi dhe e zgjeroi biznesin e tij. Më vonë, ai hyri në bizneset kontraktuale.

Në vitin 1938 ai ndërmori hapin e tij të parë drejt institucionalizimit dhe themeloi Koç Ticaret A.Ş. në Stamboll.

Duke bindur General Electric në vitin 1948 për të hapur një fabrikë llampash në Turqi, ai hyri në një sipërmarrje të përbashkët dhe fabrika e filloi prodhimin në vitin 1952. Duke i konsideruar veprat e bamirësisë si një përgjegjësi sociale, Koç filloi përpjekjet e tij në fushën sociale me institucione si Konvikti i Studentëve Vehbi Koç (1946), banka Vehbi Koç Eye në Universitetin e Ankarasë, Fakulteti i Mjekësisë (1963); Instituti i Kardiologjisë në Universitetin e Stambollit, Fakulteti i Mjekësisë (1964), Fondacioni i Arsimit Turk (1967), dhe Konvikti i Studentëve Vehbi Koç METU (1968).

Koç ndërmori hapa vendimtarë në industri gjatë viteve 1950 dhe bëri investime në industrinë vendase që do të zëvendësonte mallrat e importuara. Ai realizoi prodhimin vendas të shumë mallrave si automobilat, pajisjet elektroshtëpiake, radiatorët, pajisjet elektronike, tekstile, shkrepëset, etj.

Në vitin 1955, ai krijoi Arçelik, kompaninë private industriale më të madhe në Turqi, dhe Türk Demir Döküm e cila u krijua në vitin 1954. Otosan, fabrika e parë e industrisë së automobilave në Turqi filloi prodhimin në vitin 1959; në vitin 1962, u krijua Aygaz. Pas kësaj ai krijoi shumë biznese dhe industri të tjera.

Meqë numri i fabrikave industriale u rrit gradualisht, duke besuar që sipërmarrjet private mund të mbijetonin vetëm nëpërmjet institucionalizimit, Vehbi Koç themeloi Koç Holding, e para kompani pronare e kompanive të tjera në Turqi, në vitin 1963 për t'i drejtuar ato nga një qendër dhe për të bërë përndarjen më të mirë të burimeve për to. Pas themelimit të kompanisë pronare, krijimi i kompanive të reja ndoqi njëra-tjetrën. Anadol, automobili i parë i prodhuar në vend në Turqi, u hodh në treg në vitin 1966.

Duke patur si qëllim kryerjen e investimeve në sektorin e bujqësisë, Vehbi Koç i studioi për një kohë të gjatë mundësitë në këtë sektor. Në vitin 1967 ai krijoi Fabrikën e Koncentratit të Domates TAT, kompaninë nismëtare e cila drejtoi potencialin bujqësor të Turqisë në importin nëpërmjet modelit të fermës së kontraktuar.